Interviews en artikelen

In de voorjaarseditie 2022 van Maastricht UMC’s magazine Gezond Idee vertelde ik waarom het meestal niet nodig is om voedingssupplementen te nemen.


Duurzaamheidsclaims als dé nieuwe trend bij levensmiddelen. Ik schreef er een column over voor vakblad VMT.


In het Food Screening EMR project onderzoeken we of groente- en fruittelers straks zélf kunnen meten hoeveel vitaminen hun producten bevatten en hiermee claims kunnen onderbouwen. Nieuwe Oogst schreef over het project.


In de Environment, Social en Governance special van Bedrijfsjuridische Berichten schreven Sarah Arayess en ik over duurzaamheidsclaims en het risico op greenwashing in adverteren.


Voor het maandelijkse magazine Zine van De Limburger werkte ik mee aan een stuk over vitaminen: is het gezondheid in een potje of dure kletspraat?


Bij EditieNL vertelde ik over de zin- en onzin van claims op de populaire gembershots.


Naast informatie over de voedingswaarde of de gezondheidseffecten van voeding, zien we steeds meer duurzaamheidsclaims. In mijn vierde bijdrage voor Foodlog (deze keer samen met Sarah Arayess) schreven we hierover.


KASmagazine schreef over het Food Screening EMR project, waarin we onderzoeken hoe praktische meetwaarden door nieuwe sensoren kunnen worden gebruikt voor het onderbouwen van claims.


Onder begeleiding van Madhura Rao onderzochten UCV-studenten of bijvangst uit de visindustrie ingezet kon worden in voedselbankpakketten. Universiteitskrant Observant interviewde de studenten over het publicatieproces.


De Consumentenbond deed onderzoek naar het gebruik van claims op voedingssupplementen en drankjes. In de Consumentengids reageerde ik op de bevindingen.


Bij RTL Nieuws reageerde ik op de discussie in najaar 2021 over het gebruik van (te) sterke gezondheidsclaims op voedingssupplementen met kruiden.


Aantonen hoe gezond groenten & fruit zijn, dat is nog niet zo makkelijk. Helemaal als je daar claims voor wilt gebruiken. Ik vertelde over ons onderzoek hiernaar bij Food&Agribusiness.


Op bijna alle verpakkingen van levensmiddelen kun je lezen wat er in een product zit: er staat onder meer een ingrediëntenlijst op en de voedingswaarde wordt gedeclareerd. Maar dat geldt niet voor alcoholische dranken. In mijn derde stuk voor Foodlog schrijf ik dat die uitzonderingspositie onhoudbaar is.


Hoe kan het dat sinaasappelsap gezonder kan lijken dan een sinaasappel? In mijn tweede bijdrage voor Foodlog betoog ik dat dit één van de nadelige effecten is van hoe we nu omgaan met voedings- en gezondheidsclaims.


Etiketten van voedingsproducten lijken steeds meer informatie te bevatten. Naast alle verplichte vermeldingen staat er ook steeds meer vrijwillige informatie op het etiket, bijvoorbeeld over gezondheid of duurzaamheid. In mijn column voor VMT beschreef ik waarom het belangrijk is dat zulke informatie betekenis vol is, zodat het etiket aankoopkeuzes gemakkelijker kan maken.


In mijn eerste blog voor Foodlog schreef ik over de lastige disclaimers voor gezondheidsclaims op kruiden. Daarin betoogde ik dat het hoog tijd is om de impasse rondom deze botanical claims te doorbreken.


Website ChemicalWatch schreef over de publicatie waarin ik met regulatory science collega’s opriep tot verder onderzoek naar en stimulering van het gebruik van alternatieve methoden, om het traditionele gebruik van dierproeven bij risico-evaluaties te optimaliseren.


In vakblad VMT schreef ik een column over het gebruik van dierproeven bij veiligheidstesten voor nieuwe stoffen, naar aanleiding van ons onderzoek naar het gebruik van de zogenaamde 90-dagen orale toxiciteitsstudie en de blog die ik hier eerder over schreef.


Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat hele insecten niet binnen de definitie van ‘nieuwe voedingsmiddelen’ onder de voormalige Novel Food Regulation vielen, schreven Dr. Sabrina Röttger-Wirtz en ik een Engelstalig opiniestuk voor de website EU Law Live.


Voor tijdschrift VMT schreef ik over recente ontwikkelingen (en knelpunten) in risicobeoordelingen voor voeding & levensmiddelenrecht, waarover ik eerder presenteerde bij de studiemiddag van de NVLR.


Om de veiligheid van voedingsstoffen en voedingsmiddelen aan te tonen, moeten soms dierproeven worden uitgevoerd. Hierover sprak ik Madhura Rao van FoodUnfolded.


Over hoe de Coronacrisis onze waardering van voedsel kan beïnvloeden en ons misschien anders na laat denken over voeding en voedselverspilling, schreven FCCV’s PhD kandidate Madhura en ik een opiniestuk in de Telegraaf. Het Engelstalige stuk werd geplaatst op FoodUnfolded.com.


Mijn blog over de naamgeving van vleesvervangers werd ook gepubliceerd door VMT.


Is het Europese levensmiddelenrecht al toekomstbestendig? Naar aanleiding van mijn eerder gepubliceerde artikel schreef ik hier over in de januari 2020 editie van vakblad VMT.


In het kader van Dry January schreef de Volkskrant over thee drinken. Ik werd gevraagd om te reageren op de beweerde gezondheidseffecten daarvan.


Een nieuw voedingslogo in Nederland op verpakkingen? In december 2019 schreef ik voor de Telegraaf een opiniestuk over het gebruik van NutriScore.


Mijn blog over verse voeding werd op Wetenschap.nu gepubliceerd in de zomer van 2019 en was de inspiratie voor een nieuwsartikel op nu.nl. Voor de Telegraaf schreef ik hier een opiniestuk over in de rubriek ‘De Kwestie’.


Kiempunt Limburg stelde me vijf vragen over het Food Claims Centre Venlo en innovatie in de Limburgse agro-food sector.


Het behalen van de tweede plek bij de New Scientist Wetenschapstalent 2019 verkiezing werd beschreven door verschillende media, inclusief 1Limburg, De Observant, Kiempunt Limburg, Brightlands en de Universiteit Maastricht.


Het is niet verstandig om voedingsproducten op maar één stofje of één effect te beoordelen, betoogde ik in een interview met New Scientist.


Naar aanleiding van mijn nominatie voor de New Scientist Wetenschapstalent 2019-verkiezing, ging ik in april met De Limburger in gesprek over mijn werk.


Diverse media besteedden aandacht aan mijn nominatie voor New Scientist Wetenschapstalent 2019. Zo schreven WijLimburg en De Limburger (naast New Scientist) over mijn eerste nominatie, en berichtten het Algemeen Dagblad, het Brabants Dagblad, Omroep Venlo, de Nationale Onderwijsgids, de Observant en de Universiteit Maastricht over het behalen van de finale.


Bij het nieuws over de vermindering van het aantal snoepwinkels in Nederland, berichtte EditieNL over de gezondheidseffecten van snoep en chocolade.


Over de lancering van het Topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit!’ werd in april 2019 door Brightlands bericht.


In het tijdschrift OrthoFyto schreef ik over de resultaten van ons literatuuronderzoek naar de effecten van voedingsstoffen bij chronische inflammatoire longziekten.


De Observant schreef over het UM Societal Engagement Event, waar ik als dagvoorzitter ook een workshop verzorgde.


Freakshakes, moeten ze verboden worden?! EditieNL interviewde me in november 2018 over deze Instagram trend!


Vrouwen ‘empoweren’, één van de dingen waar ik me hard voor maak. Hiervoor lanceerden we het FEM netwerk binnen de UM. Ook de Observant schreef over FEM.


Wat is gezond? Praktijk Magazine wijdde hier het gehele magazine aan en interviewde mij over gezond eten!


Mag je zomaar gezondheidsvoordelen claimen op de verpakking? Gezond Idee (MUMC+) publiceerde een interview met mij op hun blog!


Welk onderzoek ik graag zou willen doen, als ik alles zou mogen en kunnen doen? De Observant (het onafhankelijke weekblad van Maastricht University) interviewde me over mijn droomonderzoek.


Vork! journalist Michael Löwik schreef in editie 2, jaargang 5 over ons artikel waarin we beschreven hoe in huidige wet- en regelgeving van voedingssupplementen nu geen rekening gehouden wordt met eventuele lange(re) termijn consequenties van gebruik tijdens de zwangerschap.


In het juli/augustus 2018 nummer van VoedingNu werd ik geïnterviewd over mijn passie voor voedingswetenschappen & levensmiddelenrecht!


Verborgen verleidingen in de supermarkt. In het magazine Gezond Idee van Maastricht UMC+ wordt besproken hoe je hier mee om kunt gaan en ik vertelde hierin over hoe je een claim op de verpakking kunt interpreteren.


Op 31 mei 2018 werden de onderzoekslijnen van Maastricht University (the Centre of Healthy Eating and Food Innovation, HEFI en het Food Claims Centre Venlo, FCCV) in Venlo officieel geopend. Onder andere De Limburger en Omroep Venlo schreven hier over.


Als één van de sprekers op het Congres Health, Food & Technology 2018 werd ik geïnterviewd over voedings- en gezondheidsclaims.


Bij Radar Limburg is men op onderzoek uit gegaan hoe de wereld er in 2030 uit ziet. Ik werd geïnterviewd over de rol van Limburg in de ontwikkelingen in de voedingswereld. Het stuk is te vinden onder het kopje ‘Route 2030 Deel 2 (Februari 2018)’, onder ‘Voedselinnovatie’.


De samenwerking met het MKB is één van de speerpunten van de Brightlands Campussen, zo ook die in Venlo. De leuke samenwerking met aspergeteler Teboza uit Helden werd beschreven in de Limburger.


Waar ik me in Venlo met het Food Claims Centre Venlo van Maastricht University mee bezig houd, werd in januari 2018 beschreven in een artikel in De Limburger.


In november 2017 verscheen een interview over het Food Claims Centre en mijn onderzoek in de nieuwsbrief van Brightlands.


In de september 2017-editie van het vakblad EVMI verscheen een uitgebreid artikel over de opening van het Food Claims Centre Venlo.


Voor het artikel ‘Voeding als imago’ in de zomereditie 2017 van Lekker Gezond sprak ik met journaliste Shirah Ipenburg over de wetenschappelijke inzichten in het effect van Instagram-posts op gezonde keuzes.


Naar aanleiding van mijn presentatie bij de Healthy Nutrition Conference 2017 werd ik geïnterviewd voor de Brightlands-nieuwsbrief.


Voor de Healthy Nutrition Conference 2017 werd ik geïnterviewd over voedings- en gezondheidsclaims.


Youth Food Movement Brabant organiseerde op 20 april 2017 de thema-avond ‘Mythbusters: gebruik jij je gezond verstand?’ in Helmond, waar ik de mythe mocht ontkrachten dat bedrijven alles over hun voedingsproducten mogen beweren.


Is een asperge gezond en wat mag je er dan allemaal over zeggen? In een interview met het magazine ‘Make a fresh start’ 2017 van aspergeteler Teboza uit Helden sprak ik hier over.


Ook MKB’ers kunnen gezondheidsclaims gebruiken op hun voedingsproducten! Food&Nutrition kwam langs voor een interview over het Food Claims Centre Venlo. Lees het interview hier.


Naar aanleiding van het college dat ik gaf bij de Universiteit van Nederland werd ik gevraagd naar hoe ik mijn deelname had ervaren. Dat lees je hier terug!


De dag na de verdediging van mijn proefschrift verscheen in de Leeuwarder Courant een kort nieuwsbericht: Friezin promoveert op voedingsstudie. Het nieuwsbericht is hier terug te lezen.


De resultaten van ons onderzoek naar internationale wet- en regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims werden beschreven door de nieuwssite nutraingredients.com.