Over Alie

Mijn doctoraat heb ik, Alie de Boer (Heerenveen, 30 maart 1989), behaald in de voedingswetenschappen aan Maastricht University. Daarvóór heb ik de bachelor Voeding & Gezondheid (Wageningen University) en de master Health Food Innovation Management (Maastricht University) afgerond. Inmiddels ben ik werkzaam als universitair docent (assistant professor) op de Campus Venlo van Maastricht University. En al woon ik intussen in Zuid-Nederland en heeft mijn website geen .frl URL, ik ben een oprjochte Fries met de voorliefde voor schaatsen (kijken).

Als oprichtster van het Food Claims Centre Venlo doe ik onderzoek naar hoe je wetenschappelijk kunt aantonen of voeding (juridisch gezien) veilig en/of gezond is. Voor een nieuw voedingsproduct op de markt kan komen, moet de veiligheid van dit product namelijk worden aangetoond volgens Europese wet- en regelgeving. Maar ook een bewering over hoe gezond iets is, mag niet op een etiket verschijnen zonder vooraf goedgekeurd te zijn. Daarom richt ik me in mijn onderzoek op hoe ontwikkelingen in de voedingswereld (nieuwe producten, nieuwe onderzoeksmethoden) worden vertaald in levensmiddelenwetgeving, maar ook hoe beleid & wetgeving zulke ontwikkelingen kunnen beïnvloeden.  Daarin focus ik me vooral op Europese wet- en regelgeving en kijk ik altijd met een schuin oog naar hoe bepaalde zaken geregeld worden met medicijnen. Ook ben ik geïnteresseerd in wat er gebeurt als je voeding en medicijnen combineert. Over mijn onderzoek schrijf ik wetenschappelijke artikelen, adviseer ik bedrijven en geef ik lezingen. Op deze website verschijnt ook mijn blog waarin ik over mijn onderzoek schrijf en alles wat daarmee te maken heeft.

Als voedingswetenschapper ben ik lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) en van de European Nutrition Leadership Platform (ENLP). Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) en de European Food Law Association (EFLA).

quote-2

schermafdruk-2016-09-15-09-06-50