Media

Interviews en artikelen

Etiketten van voedingsproducten lijken steeds meer informatie te bevatten. Naast alle verplichte vermeldingen staat er ook steeds meer vrijwillige informatie op het etiket, bijvoorbeeld over gezondheid of duurzaamheid. In mijn column voor VMT beschreef ik waarom het belangrijk is dat zulke informatie betekenis vol is, zodat het etiket aankoopkeuzes gemakkelijker kan maken.


In mijn eerste blog voor Foodlog schreef ik over de lastige disclaimers voor gezondheidsclaims op kruiden. Daarin betoogde ik dat het hoog tijd is om de impasse rondom deze botanical claims te doorbreken.


Website ChemicalWatch schreef over de publicatie waarin ik met regulatory science collega’s opriep tot verder onderzoek naar en stimulering van het gebruik van alternatieve methoden, om het traditionele gebruik van dierproeven bij risico-evaluaties te optimaliseren.


In vakblad VMT schreef ik een column over het gebruik van dierproeven bij veiligheidstesten voor nieuwe stoffen, naar aanleiding van ons onderzoek naar het gebruik van de zogenaamde 90-dagen orale toxiciteitsstudie en de blog die ik hier eerder over schreef.


Bekijk hier meer interviews en artikelen waar ik aan meewerkte.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Podcasts
PhDs for Dummies (2021)

Van Kas tot Consument (2020)

Global Pills (2020)

De volledige lijst van podcasts waar ik aan meewerkte, vind je via de link.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Radiofragmenten

Voedingssupplementen met onder meer kruiden die je zouden beschermen tegen vervuiling. Het zorgde voor nogal wat discussie over wat je nu eigenlijk mag zeggen over de effecten van kruiden, zogenaamde botanicals. Ik reageerde bij NPO Radio 1.


Bij De Nieuws BV mocht ik in de zomer van 2020 over ‘de vondst van mijn leven’ in gesprek met Patrick Lodiers: mijn verbazing over gezondheidsclaims en mijn fascinatie voor voedingswetenschappen & levensmiddelenrecht.


Het opiniestuk over voedselverspilling en Corona in de Telegraaf was aanleiding voor een item in het programma Nieuwsweekend bij Omroep Max op NPO Radio 1. Vanuit de woonkamer lichtte ik het stuk van Madhura Rao en mijzelf toe.


Alle radiofragmenten zijn op deze pagina terug te luisteren.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Video’s

Tijdens de laatste webinar van de serie Lust for Life schoof ik als één van de onderzoekers aan om te praten over toekomst en innovatie in de Gezondste Regio 2025. De gehele webinar kijk je terug via deze link.


Hoe je voedings- en gezondheidsclaims kunt gebruiken voor het vermarkten van gezonde voeding, vertelde ik tijdens de webinar van Stichting Sustainable Food Initiative. Vanaf 53 min zie je mijn bijdrage.


Is wetenschap slechts een mening? Het thema van het online NUTRIM symposium 2020 greep ik aan om te laten zien waarom gezondheidsclaims niet slechts ‘meningen’ zijn, maar ze helaas niet het volledige verhaal vertellen over het maken van gezonde voedselkeuzes.


Bekijk alle video’s via de link.