Media

Interviews en artikelen

Website ChemicalWatch schreef over de publicatie waarin ik met regulatory science collega’s opriep tot verder onderzoek naar en stimulering van het gebruik van alternatieve methoden, om het traditionele gebruik van dierproeven bij risico-evaluaties te optimaliseren.


In vakblad VMT schreef ik een column over het gebruik van dierproeven bij veiligheidstesten voor nieuwe stoffen, naar aanleiding van ons onderzoek naar het gebruik van de zogenaamde 90-dagen orale toxiciteitsstudie en de blog die ik hier eerder over schreef.


Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie dat hele insecten niet binnen de definitie van ‘nieuwe voedingsmiddelen’ onder de voormalige Novel Food Regulation vielen, schreven Dr. Sabrina Röttger-Wirtz en ik een Engelstalig opiniestuk voor de website EU Law Live.


Bekijk hier meer interviews en artikelen waar ik aan meewerkte.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Podcasts

Edwin Vanlaerhoven & ik schoven aan bij Maurice Wubben, voor de vierde aflevering van zijn podcast Van Kas tot Consument. We spraken over de mogelijkheden om de gezonde eigenschappen van groenten en fruit méér in te zetten in de marketing. Wat mag wél? Wat zijn goede voorbeelden?


Global Pills (2020)
Makkelijk Praten (2019)
Universiteit van Nederland (2016)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Radiofragmenten

Bij De Nieuws BV mocht ik in de zomer van 2020 over ‘de vondst van mijn leven’ in gesprek met Patrick Lodiers: mijn verbazing over gezondheidsclaims en mijn fascinatie voor voedingswetenschappen & levensmiddelenrecht.


Het opiniestuk over voedselverspilling en Corona in de Telegraaf was aanleiding voor een item in het programma Nieuwsweekend bij Omroep Max op NPO Radio 1. Vanuit de woonkamer lichtte ik het stuk van Madhura Rao en mijzelf toe.


Naar aanleiding van de finale van New Scientist Wetenschapstalent 2019, schoof ik samen met twee andere genomineerden aan bij Spraakmakers van NPO Radio 1. In deel 2 van de uitzending vertelde ik meer over mijn onderzoek.


Alle radiofragmenten zijn op deze pagina terug te luisteren.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Video’s

Hoe je voedings- en gezondheidsclaims kunt gebruiken voor het vermarkten van gezonde voeding, vertelde ik tijdens de webinar van Stichting Sustainable Food Initiative. Vanaf 53 min zie je mijn bijdrage.


Is wetenschap slechts een mening? Het thema van het online NUTRIM symposium 2020 greep ik aan om te laten zien waarom gezondheidsclaims niet slechts ‘meningen’ zijn, maar ze helaas niet het volledige verhaal vertellen over het maken van gezonde voedselkeuzes.


Tijdens het jaarlijkse ILSI congres in januari 2020 presenteerde ik het onderzoek van onze internationale werkgroep naar de mogelijkheden om in plaats van dierproeven, andere studies uit te voeren voor het aantonen van de veiligheid van voeding of de voedingswaarde.

Bekijk alle video’s via de link.