Media

Interviews en artikelen

* Aantonen hoe gezond groenten & fruit zijn, dat is nog niet zo makkelijk. Helemaal als je daar claims voor wilt gebruiken. Ik vertelde over ons onderzoek hiernaar bij Food&Agribusiness.

* Op bijna alle verpakkingen van levensmiddelen kun je lezen wat er in een product zit: er staat onder meer een ingrediëntenlijst op en de voedingswaarde wordt gedeclareerd. Maar dat geldt niet voor alcoholische dranken. In mijn derde stuk voor Foodlog schrijf ik dat die uitzonderingspositie onhoudbaar is.

* Hoe kan het dat sinaasappelsap gezonder kan lijken dan een sinaasappel? In mijn tweede bijdrage voor Foodlog betoog ik dat dit één van de nadelige effecten is van hoe we nu omgaan met voedings- en gezondheidsclaims.

Bekijk hier meer interviews en artikelen waar ik aan meewerkte.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Podcasts
PhDs for Dummies (2021)
Van Kas tot Consument (2020)
Global Pills (2020)

De volledige lijst van podcasts waar ik aan meewerkte, vind je via de link.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Radiofragmenten

* In ons artikel lieten Rick Schifferstein, Mailin Lemke en ik al zien dat lang niet alle termen op voedselverpakkingen een eenduidige betekenis hebben. Dat is juridisch zo, maar geldt ook voor de interpretatie door de consument. Ik vertelde er over bij het programma Nieuwe Feiten op de Vlaamse radio.

* Voedingssupplementen met onder meer kruiden die je zouden beschermen tegen vervuiling. Het zorgde voor nogal wat discussie over wat je nu eigenlijk mag zeggen over de effecten van kruiden, zogenaamde botanicals. Ik reageerde bij NPO Radio 1.

* Bij De Nieuws BV mocht ik in de zomer van 2020 over ‘de vondst van mijn leven’ in gesprek met Patrick Lodiers: mijn verbazing over gezondheidsclaims en mijn fascinatie voor voedingswetenschappen & levensmiddelenrecht.

Alle radiofragmenten zijn op deze pagina terug te luisteren.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Video’s

* Tijdens de laatste webinar van de serie Lust for Life schoof ik als één van de onderzoekers aan om te praten over toekomst en innovatie in de Gezondste Regio 2025. De gehele webinar kijk je terug via deze link.

* Hoe je voedings- en gezondheidsclaims kunt gebruiken voor het vermarkten van gezonde voeding, vertelde ik tijdens de webinar van Stichting Sustainable Food Initiative. Vanaf 53 min zie je mijn bijdrage

* Is wetenschap slechts een mening? Het thema van het online NUTRIM symposium 2020 greep ik aan om te laten zien waarom gezondheidsclaims niet slechts ‘meningen’ zijn, maar ze helaas niet het volledige verhaal vertellen over het maken van gezonde voedselkeuzes.

Bekijk alle video’s via de link.