Media

Interviews en artikelen

* Duurzaamheidsclaims als dé nieuwe trend bij levensmiddelen. Ik schreef er een column over voor vakblad VMT.

* In het Food Screening EMR project onderzoeken we of groente- en fruittelers straks zélf kunnen meten hoeveel vitaminen hun producten bevatten en hiermee claims kunnen onderbouwen. Nieuwe Oogst schreef over het project.

* In de Environment, Social en Governance special van Bedrijfsjuridische Berichten schreven Sarah Arayess en ik over duurzaamheidsclaims en het risico op greenwashing in adverteren.

Bekijk hier meer interviews en artikelen waar ik aan meewerkte.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Podcasts
LeefstijlLab podcast S3E21 (2021) – Het hoe en waarom van claims en logo’s op voedingsmiddelen (met dr. Alie de Boer)
PhDs for Dummies E7 (2021) – Assistant Professor Alie de Boer on the Intersections of Nutrition and Food Law
Van Kas tot Consument Afl.4 (2020) – Alie de Boer en Edwin Vanlaerhoven

De volledige lijst van podcasts waar ik aan meewerkte, vind je via de link.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Radiofragmenten

* In ons artikel lieten Rick Schifferstein, Mailin Lemke en ik al zien dat lang niet alle termen op voedselverpakkingen een eenduidige betekenis hebben. Dat is juridisch zo, maar geldt ook voor de interpretatie door de consument. Ik vertelde er over bij het programma Nieuwe Feiten op de Vlaamse radio.

* Voedingssupplementen met onder meer kruiden die je zouden beschermen tegen vervuiling. Het zorgde voor nogal wat discussie over wat je nu eigenlijk mag zeggen over de effecten van kruiden, zogenaamde botanicals. Ik reageerde bij NPO Radio 1.

* Bij De Nieuws BV mocht ik in de zomer van 2020 over ‘de vondst van mijn leven’ in gesprek met Patrick Lodiers: mijn verbazing over gezondheidsclaims en mijn fascinatie voor voedingswetenschappen & levensmiddelenrecht.

Alle radiofragmenten zijn op deze pagina terug te luisteren.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Video’s

* Er wordt nog altijd veel weggegooid tijdens het verwerken van voedsel, terwijl zulke reststromen vaak nog waardevolle ingrediënten bevatten. Daarom onderzoeken we binnen het project Sustainable & Natural Sidestreams met een onderzoeksconsortium hoe we reststromen uit de voedselindustrie kunnen (her)gebruiken.

* Claims die te mooi klinken om mee te waar te zijn, zijn dat vaak ook. Omroep Venlo interviewde Karin Lenssen en mij over het onderzoek van de Consumentenbond waar we aan meewerkten.

* Tijdens de laatste webinar van de serie Lust for Life schoof ik als één van de onderzoekers aan om te praten over toekomst en innovatie in de Gezondste Regio 2025. De gehele webinar kijk je terug via deze link.

Bekijk alle video’s via de link.